Ενημέρωση

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΛΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6936231736 (ΠΑΣΧΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ)

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ


Πολύ ενδιαφέρουσα η ομιλία του διαιτολόγου σήμερα στο γήπεδο της Παναγιωπούλας, ευαισθητοποίησε τους ποδοσφαιριστές και τους παρότρυνε να προσέχουν τον εαυτό τους και την υγεία τους με σωστή διατροφή, η οποία στα πλαίσια του αθλητισμού, παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο.

Η βοήθεια κάθε ειδικού, εκτός από τιμή για μας, είναι σημαντική για τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι φρόντισαν να το δείξουν, με τις εύστοχες ερωτήσεις που έθεσαν.
Ο όμιλος του Ολυμπιακού Νάουσας θέλει για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσει τον διατροφολόγο Κύριο Φάνη Κουτρούλια, για την βοήθειά του και την αμέριστη συμπαράσταση του προς την ομάδα. 










Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Ο ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΠΟΥΛΑΣ


Την Παρασκευή, ώρα 17,30, ο διατροφολόγος Φάνης Κουτρουλιάς θα είναι στην προπόνηση του Ολυμπιακού Νάουσας, στο γήπεδο της Παναγιωπούλας, για να ενημερώσει αλλά και να συμβουλέψει τους ποδοσφαιριστές σχετικά με τη διατροφή τους στην επίπονη περίοδο της προετοιμασίας. 
Οι συμβουλές ενός διατροφολόγου σε παίκτες, προπονητές και γονείς είναι ίσως η σημαντικότερη πράξη ενός συλλόγου, αν θέλει να έχει τους παίκτες του, υγιείς και ασφαλείς.  


ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ


Διατροφή: 8 συμβουλές διατροφής για ποδοσφαιριστές

Οι ποδοσφαιριστές λόγω των υψηλών απαιτήσεων αντοχής που έχουν πρέπει να κάνουν τις ανάλογες διατροφικές προετοιμασίες. Ακόμα κι όταν η προπόνηση τελειώσει, η απόδοση ενός ποδοσφαιριστή μπορεί να βελτιωθεί με τη σωστή στρατηγική στον τομέα της διατροφής.

Τι τρώμε και τι να πίνουμε πριν από μια εξαντλητική προπόνηση?

Χωρίς καμία αμφιβολία, το τι τρώτε και πίνετε κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και των ωρών προτού γίνει μία εξαντλητική προπόνηση ή ένας αγώνας έχει μεγάλη σημασία. Με το να τραφείτε σοφά και σωστά, μπορείτε να αποκτήσετε την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας. Παρακάτω αναφέρονται οχτώ συμβουλές διατροφής για την βελτίωση της αντοχής των ποδοσφαιριστών.

1. Υδατάνθρακες ναι, λίπη όχι.
Τα πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα είναι τα δημητριακά, τα φρούτα, οι χυμοί, το ψωμί, το ρύζι, οι ψητές πατάτες και τα ζυμαρικά με τη σάλτσα ντομάτας. Οι τροφές με τα χαμηλότερα επίπεδα υδατανθράκων είναι τα donuts, τα μπισκότα, οι τηγανιτές πατάτες, τα παγωτά, οι πίτσες και γενικώς όλα τα «γρήγορα φαγητά». Αυτά τα φορτωμένα με λίπος τρόφιμα μπορούν να γεμίσουν το στομάχι σας αλλά οι μύες δεν προμηθεύονται με το απαραίτητο  καύσιμο.

2. Όχι σκληρή προπόνηση της τελευταίας στιγμής.
Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να ξεκουράζουν τους μυς τους και να μην κάνουν σκληρές προπονήσεις πριν τα παιχνίδια έτσι ώστε, οι μύες τους να έχουν το χρόνο που πρέπει για να αποθηκεύσουν τους υδατάνθρακες και να γεμίσουν πλήρως με γλυκογόνο(υδατάνθρακες). Εάν ο αθλητής πάρει τον χρόνο ξεκούρασης που πρέπει πριν το παιχνίδι τότε τα επίπεδα των υδατανθράκων στο μυϊκό του σύστημα Θα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.  Οι μυς αποθηκεύουν για κάθε 30 γραμμάρια υδατάνθρακα και 90 γραμμάρια νερού.  Αυτό το νερό απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του αγώνα και χρησιμοποιείται για καλό σκοπό.

3. Όχι δίαιτα της τελευταίας στιγμής.
Όταν κάποιος ποδοσφαιριστής βρίσκεται σε δίαιτα και περιορίζει τον αριθμό των θερμίδων που λαμβάνει δεν μπορεί να γεμίσει πλήρως τους μύες του με υδατάνθρακες. Ένας ποδοσφαιριστής έχει μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια όταν είναι πλήρης σε υδατάνθρακες εν συγκρίσει με κάποιον ο οποίος κάνει δίαιτα και μπορεί να είναι κάποια κιλά ελαφρύτερος αλλά οι μύες του υπολείπονται σε φορτίο υδατανθράκων. Θυμηθείτε: Εάν η πρόσληψη των υδατανθράκων γίνει με ιδανικό τρόπο ο ποδοσφαιριστής μπορεί να πάρει και μέχρι 2 κιλά βάρος (νερό) πριν το παιχνίδι, το οποίο όμως χάνεται κατά τη διάρκεια του αγώνα!!!

4.Πρόσληψη πολλών υγρών.
Μπορείτε και μόνοι σας να καταλάβετε εάν πίνετε αρκετή ποσότητα υγρών παρατηρώντας τα ούρα. Η ούρηση πρέπει να γίνεται συχνά (κάθε 2 με 4 ώρες), τα ούρα να είναι σημαντικά σε όγκο και το χρώμα τους πρέπει να είναι καθαρό. Οι χυμοί φρούτων είναι μια καλή λύση πρόσληψης υγρών γιατί δεν παρέχουν μόνο νερό και υδατάνθρακες αλλά έχουν και διατροφική αξία. Τα ισοτονικά υγρά αθλητικού τύπου πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του αγώνα.

5. Τραφείτε σωστά.
Εάν αλλάζετε δραματικά τις διατροφικές σας συνήθειες και επιλογές ( όπως για παράδειγμα τρώγοντας πολλές μπανάνες για πρόσληψη υδατανθράκων ) μπορεί να προκαλέσετε εντερικές διαταραχές.  Το πιο σωστό είναι να τρώτε κανονικές μερίδες τροφών που παρέχουν την ικανοποιητική ποσότητα υδατανθράκων. Δεν χρειάζεται να πιέζετε και να φορτώνετε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα πρόγραμμα στις ώρες και στην ποσότητα του φαγητού.

6. Καταναλώστε ένα μέτριο ποσό φυτικών ινών.
Άν γεμίζετε το στομάχι σας με λευκό ψωμί,  μπαγκέτες, κράκερς, ζυμαρικά και άλλες τροφές που περιέχουν πολύ αλεύρι θα προκαλέσετε προβλήματα της δυσκοιλιότητας. Να περιλαμβάνει διατροφή σας αρκετές φυτικές ίνες έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλή λειτουργία των εντέρων, αλλά όχι υπερβολικές ποσότητες γιατί θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Κανονικές ποσότητες ψωμιού ολικής άλεσης,  δημητριακά, φρούτα και λαχανικά είναι γενικά καλές επιλογές.

7. Φάτε το πρωί της ημέρας του αγώνα.
Ένα ισορροπημένο πρωινό εξασφαλίζει τα απαραίτητα καύσιμα για να διατηρήσετε ένα κανονικό επίπεδο ζάχαρου στο αίμα σας. Ενώ οι μύες σας εφοδιάζονται από τις τροφές των προηγούμενων ημερών, ο εγκέφαλός σας παίρνει τα «καύσιμά» του μόνο από την γλυκόζη (ζάχαρο) που υπάρχει στο αίμα σας. Όταν τη νύχτα πριν από το παιχνίδι ο παίχτης δεν κοιμηθεί σωστά λόγω άγχους αυτό το γεγονός  μπορεί να προκαλέσει μείωση του ζάχαρου του αίματός του και λογικά θα έχει επιπτώσεις στην απόδοσή του. Η χαμένη ενέργεια που χάθηκε την προηγούμενη άγρυπνη νύχτα μπορεί να αναπληρωθεί με ένα ελαφρύ έως μέτριο πρωινό. Ιδανικές τροφές για πρωινό είναι τα δημητριακά, τα κουλούρια, τα ελαφρά τοστ χωρίς πολλά αλλαντικά, τα φρούτα, οι χυμοί. Αυτές οι τροφές οι οποίες έχουν ως βάση τους υδατάνθρακες δίνουν στον εγκέφαλο την απαραίτητη ενέργεια και γλυκόζη, καθώς επίσης σταματούν και την πείνα του αθλητή.

8. Καταναλώστε τους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια του
παιχνιδιού.

Οι ποδοσφαιριστές μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αντοχή,  εάν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή της προπόνησης καταναλώνουν εκτός από νερό και υδατάνθρακες που λαμβάνονται από ισοτονικά ποτά, μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα. Η ιδανική ποσότητα πρέπει να υπολογίζεται περίπου στις 100 με 250 θερμίδες/ώρα (π.χ. ½ με 1 λίτρο ισοτονικού ποτού ανά ώρα). Μερικοί παίκτες δίνουν ώθηση στην ενέργειά τους πίνοντας κάποια διαλύματα που περιέχουν χυμούς φρούτων, πίνουν τσάι με μέλι και λεμόνι, κάποιοι άλλοι τρώνε γλυκά σε ξηρή μορφή και άλλα. Αυτές οι τροφές χωνεύονται εύκολα και χρησιμεύουν ως καύσιμο του αθλητή κατά τη διάρκεια του αγώνα.

(Youngtalents.gr)

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ... ΟΜΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ




·         Τα λίγα χρήματα, που πραγματικά με κόπο μαζεύουμε ,από φίλους και γνωστούς , τα κάνουμε ρούχα και εξοπλισμό για την ομάδα.
·         Δεν αμείβεται κανείς με χρήματα  αλλά αυτό που εισπράττουμε  εμείς στον Ολυμπιακό σαν αμοιβή δεν συγκρίνεται με χρήματα.




·         Οι ποδοσφαιριστές  μας  έχουν μεγάλη αξία  αλλά όχι συναλλαγματική  τιμή. Δεν είναι ούτε μετοχές σε ξοφλημένο χρηματιστήριο  ούτε εμπόρευμα σε ράφι, είναι ερασιτέχνες και ξέρουν γιατί παίζουν μπάλα.

·         Μπορεί κάποιοι να πηγαίνουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες, για περισσότερη προβολή. Εμείς όμως προβάλλαμε περισσότερο τα παιδιά μας .Σε λιγότερο από χρόνο κάναμε απίστευτα νούμερα προβολής για επαρχιακό ερασιτεχνικό  αθλητικό σωματείο. Περισσότερες από 43.000 προβολές και 10.000 επισκέπτες.


·         Κάναμε, σ ένα χρόνο τέσσερις εκδηλώσεις , με σημαντικότερη την ημερίδα

·         Χρησιμοποιούμε γυμναστές, προπονητές, διατροφολόγους , ψυχολόγους  και μάλλον αυτό λέγεται παιδεία.


·         Με λίγα χρήματα οργανώσαμε το πρώτο αθλητικό camp. Η τιμή ήταν συμβολική και σε όσους δεν μπορούσαν οικονομικά δεν δημιουργήθηκε καμία απαίτηση.

·         Γνωρίσαμε στα πιτσιρίκια μας την κολύμβηση, την οποία την συμπεριλαμβάνουμε  στο πρόγραμμα προπόνησης της ομάδας.

·          Τα χαρούμενα  και χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών μας δημιουργούν  την υποχρέωση , για περισσότερο camp του χρόνου. Αυτές οι ευτυχισμένες φατσούλες  δεν συγκρίνονται  με καμιά νίκη και με καμιά άνοδο κατηγορίας.    Τα μεγέθη είναι άνισα ,δεν συγκρίνονται και δεν ανταλλάζονται.


·         Θέλουμε να δημιουργήσουμε άλλες αγωνιστικές συνθήκες και για τους 22 ποδοσφαιριστές. 

·         Το παλεύουμε με το γήπεδο μας . Έχουμε στρώσει 200 κυβικά κροκάλα ,και έγιναν σε ικανοποιητικό  βαθμό τα έργα απορροής . Περιμένουμε τις κατάλληλες συνθήκες για τη σπορά.

·         Τα σχέδιά μας για το μέλλον δεν έχουν τελειωμό και στο άκουσμά τους κάποιοι γελάνε. Έτσι κάνουμε και το γέλιο πραγματικότητα

·         Τέλος θα αναλάβουμε υπεύθυνα να αναδείξουμε την ιστορία του Ολυμπιακού Νάουσας του αρχαιότερου αθλητικού σωματείου της πόλης , ξεκινώντας από το 1928, το έτος ίδρυσης του....... έπεται συνέχεια.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ


«Άβατο» το ονομάζει ένας φίλος μου. Και δεν έχει άδικο. Δεν εισχωρείς εύκολα. Δεν αφομοιώνεσαι εύκολα. Κι αν έχεις και νέες απόψεις, όνειρα και οράματα... τρέχα να κρυφτείς.
Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι ένας σκληρός πυρήνας ποδοσφαίρου.  Πάγιες οι απόψεις των ανθρώπων που το αποτελούν, συγκεκριμένες. «Έτσι πρέπει να γίνουν τα πράγματα και τελείωσε». Η διαφορετικότητα δεν έχει θέση. Και δεν έχει θέση, γιατί οι «δάφνες» πρέπει να μείνουν σε συγκεκριμένα κεφάλια. Λογικό... Για την χώρα που ζούμε και  υπάρχουμε, λογικό. Έτσι μας έμαθαν  αυτά είδαμε.


Ο πρώτος στόχος και σκοπός του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου θα έπρεπε να είναι οι ακαδημίες. Οι μικροί ποδοσφαιριστές που το μόνο που θέλουν είναι να .... παίξουν μπάλα. Δεν είναι.
Ο δεύτερος στόχος του ερασιτεχνικού θα έπρεπε να είναι ο ποδοσφαιριστής. Αυτός προσφέρει. Ερασιτεχνικά. Χωρίς να πληρώνεται (οι εξαιρέσεις βγαίνουν από την σκέψη αυτής της παραγράφου, ως μη επιτρεπτές.... προσωπική η άποψη και μόνο). Και το κάνει για λόγους.... αθλητισμού. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τον όρο.  Ούτε αυτός είναι ο στόχος τελικά. Δεν είναι.
Ο τρίτος στόχος του ερασιτεχνικού, ο οποίος θα έπρεπε να είναι πρώτος σε όλα τα κομμάτια του, είναι η αθλητική και όχι μόνο παιδεία. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ  ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Δεν είναι.
Να μην συνεχίσω γιατί θα βρίσκουμε τοίχους παντού.
Ποιο είναι λοιπόν το όραμα, ο στόχος και ο σκοπός του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου?  Αντιπαρέρχομαι...

Μέσα σε όλο αυτό το... συνονθύλευμα  υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν και μάχονται για τους πραγματικούς στόχους. Άνθρωποι χαμηλών τόνων που έμαθαν να κάνουν τη δουλειά τους αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά. Άνθρωποι με όραμα και ελπίδα για ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό μέλλον. Άνθρωποι που δεν την "έκαναν" με την πρώτη "στραβή", αλλά αγωνίζονται χρόνια γιατί θέλουν να προσφέρουν με κάθε κόστος. Άνθρωποι που έχουν βάλει το κεφάλι κάτω και δουλεύουν. Σε ομάδες. Σε ακαδημίες. Με νέα παιδιά. Με ποδοσφαιριστές. Με συνεργάτες στις διοικήσεις. Με κόπο και υπομονή.  Χωρίς να ζητήσουν τίποτα. Ούτε καν την αναγνώριση.  Άνθρωποι που το μόνο τους μέλημα είναι η αθλητική, αγωνιστική και ηθική παιδεία των νέων. Για να τα προσφέρεις όλα αυτά, πρέπει να τα έχεις. Και αυτοί τα έχουν. Και μεταδίδοντας τα προς τους νέους, βάζουν ένα λιθαράκι αλλαγής στον τρόπο σκέψης των παιδιών. Και αυτό φτάνει. Τα άλλα θα έρθουν σιγά σιγά.  Έχουμε  τέτοια παραδείγματα. Λίγα, αλλά δυνατά.

Δεν είναι εύκολο. Για την ακρίβεια, είναι εξουθενωτικό. Ο πόλεμος που δέχονται από την αρχή είναι ανελέητος. Κάθε κίνηση τους είναι κατακριτέα. Κάθε  τους άποψη και άστοχη. Κάθε τους  προσπάθεια  κατακρίνεται ως εξωποδοσφαιρική και εξωερασιτεχνική. Η καινοτομία σε ένα άβατο δεν είναι απλώς κατακριτέα είναι μια σκέτη... απειλή. Βομβαρδίζεται ανελέητα για να διαμελιστεί.  Ένας φίλος και προπονητής από μεγάλη πόλη της Ελλάδας μου είχε πει κάποτε «Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας στο εξωτερικό, κάποια στιγμή,  μετά από τόσα κατηγορώ και τόσες άσχημες κριτικές στην Ελλάδα, με έπεισαν πως δεν κάνω καλά τη δουλειά μου. Χρειάστηκε να απομακρυνθώ για να αναγνωριστώ. Μόλις έφυγα, άρχισαν τα καλά λόγια. Και τότε κατάλαβα.... Σταμάτησα να είμαι η «απειλή».

Το κακό ή το καλό, όπως θέλετε πεσ’ τε το, είναι πως δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν πολεμάς ένα άβατο από έξω. Ωραία τα λόγια, οι απόψεις, το τι πρέπει να γίνει, η κριτικές. Ένα άβατο, αλλάζει από μέσα. Καλυτερεύει με πράξεις. Διορθώνεται με έργα. Αγαπιέται με στόχους και όνειρα.  Κατακτάται με κόπο. Χωρίς στρατηγικές. Χωρίς φιλοδοξίες. Με αγάπη.
Είπαμε. Υπάρχουν άνθρωποι. Βρεσ’ τε τους και συνεργαστείτε. Δωσ’ τε τους αυτό που τους αξίζει να έχουν και αυτό που θέλουν για να δουλέψουν. Δωσ’ τε τους παιδιά. Και χώρο να ανθίσουν. Και θα τα πούμε σε λίγα χρόνια, τότε, που οι ακαδημίες θα βγάζουν ποδοσφαιριστές και ανθρώπους με παιδεία και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα αποτελεί μία όμορφη αθλητική μερίδα του αθλητισμού σε αυτή τη χώρα. 
Μέχρι τότε... υπομονή.

Μαρία Πασχούλα.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...