Ενημέρωση

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΛΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6936231736 (ΠΑΣΧΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ)

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Τα αποτελέσματα 19ης αγωνιστικής της Α1



A1 Ερασιτεχνική
Τα αποτελέσματα 19ης αγωνιστικής









Φίλιππος Μελίκης – ΑΕΠ Βέροιας  6-3 
(9′ αυτογκόλ, 15′ Μελιόπουλος, 29′-64′ Λουμάνι, 77′ Παπάζογλου, 85′ Κακαγιάννης / 26′-54′-71′ Κατσιγιαννόπουλος)

Θύελλα Στενημάχου – Απόλλων Αγ.Γεωργίου  1-1 
 (30′ Γίδαρης Κ. / 53′ Παπαδίνας Σ.)

ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας – Κεραυνός Επισκοπής  4-0 
(44′-90′ Κίτσας Λ.Δ., 61′-78′ Λαδάς)

Αχιλλέας Νάουσας – Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων  3-2
 (46′ Θεοδοσιάδης, 72′ Τουμαράς / 45+1′ Καραντουλαμάς)

Αγροτικός Αστέρας Αγίας Βαρβάρας – Φίλιππος Μέσης  2-1 
(44′ Θεοδωρίδης, 67′ Χριστιάς / 30′ Κελεσίδης)

ΑΕ Καψόχωρας – ΑΕ Χαρίεσσας  2-3
 (14′-48′ Διτσόλας / 10′ Στογιάννης, 19′-90+6′ Καρασαρίδης Β.)

Ατρόμητος Διαβατού – Αχιλλέας Νεοκάστρου  2-1 
 (25′ Καρατάσος, 90′+2′ Παγγούρας / 73′ Καφές)

Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ.



Δεν έχω να πω πολλά. Δεν έχω να πω τίποτα για την ακρίβεια.
Τον λατρεύω σαν παίχτη, τον λατρεύω σαν άνθρωπο...
Κυρίες και Κύριοι, ο καλύτερος παίκτης με διαφορά, κατά την ταπεινή μου άποψη, "Ζιζού".

ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ.... 


Καλοί ποδοσφαιριστές έχουν υπάρξει πολλοί. Ποδοσφαιριστές-τεχνίτες άλλοι τόσοι. Ποδοσφαιριστές-αστέρες επίσης. Έχουν υπάρξει όμως και κάποιοι, που δεν ήταν απλοί ποδοσφαιριστές. Ήταν κάτι περισσότερο… Ένας από αυτούς είναι σίγουρα ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές και μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες, που έχει δει ποτέ ο… ποδοσφαιρικός μας πλανήτης!
Ο Ζιντάν γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1972 στη Μασσαλία. Οι γονείς του Smaïl και Malika είχαν φτάσει στη Γαλλία από την Αλγερία το 1953 λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην πατρίδα τους. Αρχικά είχαν εγκατασταθεί στο βορρά, οι συνθήκες όμως ήταν δύσκολες και γρήγορα αναγκάστηκαν να μετοικήσουν και πάλι αυτή τη φορά στη Μασσαλία. Ο Ζιντάν ήταν ο νεότερος από τα πέντε παιδιά του Smaïl και της Malika και οι συνθήκες, στις οποίες μεγάλωσε και αυτός, αλλά και η οικογένειά του δε χαρακτηρίζονται και ως… ιδανικές. Σε μία περιοχή που μαστίζεται από την υψηλή εγκληματικότητα και πλήττεται από την ανεργία, η οικογένεια Ζιντάν έπρεπε να είναι ευγνώμων, που λόγω της δουλειάς του πατέρα, ως αποθηκάριου, κατάφερνε να τα βγάζει πέρα. Ως πιτσιρικάς ο Ζιντάν, πέρα από την καθιερωμένη… μπάλα στην πλατεία, εξασκείτο στο τζούντο και στην ποδηλασία.
Και να που η μπάλα στην αλάνα, άρχισε να γίνεται τρόπος ζωής, πάθος, που αργότερα έμελλε να γίνει μία σπουδαία καριέρα. Στην ηλικία των δέκα ετών ο Ζιντάν έβγαλε το πρώτο του δελτίο στο παιδικό τμήμα της τοπικής ομάδας US Saint-Henri της περιοχής του, μετά από ενάμιση χρόνο, ωστόσο, θα συνεχίσει στη SO Septèmes Valons, μετά από εισήγηση του προπονητή της ομάδας, Robert Centenero. Στα 14 του ο Ζιντάν συμμετέχει σε ένα τριήμερο camp, που διοργανώνεται από τη γαλλική ομοσπονδία. Εκεί τον ανακαλύπτει ο Jean Varraud, σκάουτερ της AS Cannes και τον προτείνει στην ομάδα του. Και ενώ στην αρχή ήταν να μείνει για έξι εβδομάδες προετοιμασίας ο Ζιντάν παραμένει στην AS Cannes για τέσσερα ολόκληρα χρόνια! Ο νεαρός τότε Ζινεντίν πρέπει να αφήσει την οικογένειά του. Είναι όμως προνομιούχος. Ο γενικός διευθυντής της ομάδας, Jean-Claude Elineau, τον καλεί να αφήσει τον κοιτώνα, όπου έμενε μαζί με τους συναθλητές του και να μείνει στο σπίτι του! Όπως θα εξομολογείτο ο Γάλλος άσος αργότερα, η περίοδος εκείνη ήταν από τις πιο ήρεμες της ζωής του… Στις 18 Μαΐου του 1989 ο Ζιντάν κάνει την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση σε ένα παιχνίδι κόντρα στη Ναντ για την Ligue 1. Απέναντι στη Ναντ θα πετύχει και το πρώτο του γκολ στις 8 Φεβρουαρίου του 1991. Ο Ζιντάν έχει έναν ακόμη λόγο για να θυμάται εκείνο το παιχνίδι, μιας και μετά τη λήξη του και ενώ ο ίδιος και οι συμπαίκτες του γιόρταζαν τη νίκη, που είχαν πετύχει με σκορ 2-1, ο πρόεδρος της ομάδας, Alain Pedretti, του χάρισε ένα αυτοκίνητο! Κάτι, που του είχε υποσχεθεί, για τη μέρα, που ο 17χρονος Ζιντάν θα πετύχαινε το πρώτο του τέρμα… Είναι ενδεικτικό, ότι εκείνη τη χρονιά η AS Cannes κατέλαβε την τέταρτη και καλύτερη θέση στην ιστορία της από την πρώτη φορά, που συμμετείχαν στο γαλλικό πρωτάθλημα!

Καλοκαίρι του 1992. Ο Ζινεντίν Ζιντάν έχει ήδη αρχίσει να αποκτά φήμη στην Γαλλία. Ο ποδοσφαιρικός κόσμος μιλάει για έναν σπουδαίο νεαρό ποδοσφαιριστή που μπορεί να φθάσει ψηλά. Για καλή του τύχη, το επόμενο του βήμα, θα είναι σε μία ομάδα που τον βοήθησε να εξελιχθεί. Όχι μόνο γιατί είχε συμπαίκτες όπως ο Κριστόφ Ντουγκαρί ή ο Βισέντ Λιζαραζού, μετέπειτα συμπαίκτες του και στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, αλλά και γιατί η Μπορντό, έδωσε στον «Ζιζού» την δυνατότητα να ηγηθεί μίας ομάδας. Να την πάρει στην πλάτη του, να νιώσει «ελεύθερος» στον αγωνιστικό χώρο και να την οδηγήσει σε υψηλά μονοπάτια. Οι Γιρονδίνοι τον επέλεξαν και δεν έχασαν. Μπορεί να μην πήραν εγχώριους τίτλους επί των ημερών του, είδαν όμως το μεγάλο αστέρι του Ζιντάν να ανατέλλει. Το καλοκαίρι του 1995, μία καλοκαιρινή «παρέα», όπως ήταν τότε η Μπορντό, θα καταφέρει μέσω του υποτιμημένου κυπέλλου Ιντερτότο, να πάρει το εισιτήριο για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Μία μεγάλη εμφάνιση κόντρα στην Μίλαν, την οποία οι Γάλλοι είχαν κερδίσει 3-0 στο σπίτι τους, θα κάνει τον Ζιντάν ακόμη πιο γνωστό στην ποδοσφαιρική Ευρώπη και κυρίως βέβαια σε μία χώρα όπως η Ιταλία, που επένδυε πολλά χρήματα τότε στην ποδοσφαιρική αγορά. Ο Ζινεντίν Ζιντάν, είχε ήδη μπει στο μπλοκάκι αρκετών μεγάλων κλαμπ και παρότι η Μπάγερν Μονάχου στερούσε την δυνατότητα από την Μπορντό να πανηγυρίσει το 1996 ένα κύπελλο ΟΥΕΦΑ, καθώς την κερδίζει δύο φορές στους διπλούς (τότε) τελικούς, ο «Ζιζού» έχει ήδη καταλάβει πως δε θα βρίσκεται για αρκετό καιρό ακόμη στο Μπορντό. Η Μπλάκμπερν του Ρόι Χάρφορντ είναι από τις πρώτες που πλησιάζουν με σοβαρό σκοπό την Μπορντό για τον Ζιντάν. Ο τεχνικός των «ρόβερς» ήθελε πακέτο τους Ζιντάν και Ντουγκαρί όμως ο Τζαγκ Γουόκερ θα αποφανθεί, πως από την στιγμή που υπάρχει ο Τιμ Σέργουντ στην ομάδα, ο Ζιντάν είναι περιττός. Ουδέν σχόλιο…Στη «Μεγάλη Κυρία»


Μάιος του 1996 και η Γιουβέντους στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, «χτίζοντας» την δική της «επανάσταση» στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο Μαρτσέλο Λίπι τελειοποιεί την ζώνη και δημιουργεί μία ομάδα με αστέρια αλλά και με ποδοσφαιριστές άγνωστους στο ευρύ κοινό μέχρι να φορέσουν την φανέλα της «Μεγάλης Κυρίας». Ο Τοριτσέλι, ο Ντι Λίβιο, ο Ραβανέλι, αποτελούσαν γρανάζια μίας καλοκουρδισμένης μηχανής που μόλις είχε κερδίσει στον τελικό τον Άγιαξ και απαιτούσε κάτι ανάλογο και για τα επόμενα χρόνια. Ο Μαρτσέλο Λίπι είχε αποφασίσει ήδη για τις κινήσεις που θα έκαναν ακόμη καλύτερη την «μηχανή» του. Η Γιουβέντους συμφώνησε με τον Άγιαξ για την απόκτηση του Έντγκαρντ Ντάβιντς, που «έδεσε» με τον Ντεσάμπ στην μεσαία γραμμή και ήθελε τον παίκτη που θα έκανε την διαφορά από την μέση και μπροστά. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ είχε μία σύντομη κουβέντα με τον Λίπι και απλώς επιβεβαίωσε τα όσα σκεφτόταν ο Ιταλός προπονητής. Η πρόταση στην Μπορντό δεν άργησε να υλοποιηθεί και ήταν η καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη είχε η Γαλλική ομάδα. Ο Ζινεντίν Ζιντάν μάζευε συγκινημένος τα πράγματα του και πήγαινε στο μουντό Τορίνο για να γνωρίσει την καταξίωση. Κακά τα ψέματα. Άλλο Γαλλικό και άλλο Ιταλικό πρωτάθλημα. Πολύ δε περισσότερο, άλλο Μπορντό και άλλο Γιουβέντους. Η πρόκληση έμοιαζε τεράστια, όμως ο «Ζιζού» ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί. Κάθε αρχή και δύσκολη όμως. Η Γιουβέντους του Λίπι δεν ήταν έτοιμη να προσαρμοστεί στο παιχνίδι του Ζιντάν. Έπρεπε να συμβεί το αντίθετο και δεν άργησε να συμβεί.

 Ο «Ζιζού» πολύ σύντομα «κόλλησε» με τα υπόλοιπα αστέρια της Γιούβε και έγινε μέλος της καλοκουρδισμένης μηχανής. Έμαθε να μαρκάρει περισσότερο, έστω κι αν έτρεχαν γι’ αυτόν συνήθως ο Ντάβιντς με τον Ντεσάμπ, κατάλαβε ότι ήταν ένα από τα πρώτα βιολιά μίας ομάδας, αλλά όχι απαραίτητα το πρώτο και κυρίως όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε, έμαθε να κερδίζει. «Στις Κάννες έμαθα τι θα πει ποδόσφαιρο, στην Μπορντό έμαθα να παίζω και στην Γιουβέντους έμαθα να κερδίζω» θα πει μερικά χρόνια αργότερα, όντας πια μέλος της Ρεάλ Μαδρίτης. Νίκη ή διασκέδαση. Για τον Ζιντάν το ποδόσφαιρο ήταν και διασκέδαση και ίσως αυτό ήταν το μοναδικό σημείο τριβής στη συνεργασία του με την Γιουβέντους. Στην πραγματικότητα, ο «Ζιζού» δεν απολάμβανε αυτό που έκανε, έστω κι αν κέρδιζε και αποθεωνόταν. Με τη φανέλα της Γιουβέντους πήρε δύο πρωταθλήματα. Τα πρώτα στη μεγάλη του καριέρα. «Έχτισε» χαρακτήρα, αλλά δεν κατόρθωσε να φθάσει στην κορυφή της Ευρώπης, μολονότι βρέθηκε σε δύο διαδοχικούς τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ. Την πρώτη φορά η Ντόρτμουντ και έπειτα η Ρεάλ Μαδρίτης, στερούσαν ένα ακόμη Τσάμπιονς Λιγκ για την Γιουβέντους και δεν έδιναν την δυνατότητα στον Ζιντάν να πανηγυρίσει κάτι που έμοιαζε να αξίζει. Στον ημιτελικό του 1997, ο μετέπειτα συμπαίκτης του Έντβιν Φαν Ντερ Σάαρ, καταριέται την ώρα και την στιγμή που τον βρίσκει μπροστά του.
Ο Ολλανδός τερματοφύλακας συγκρούεται με αμυντικό του Άγιαξ, έπειτα από εκπληκτική προσποίηση του Ζιντάν σε μία από τις μεγαλύτερες βραδιές της καριέρας του. Εννοείται, πως ο Γάλλος έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα στο εκκωφαντικό 4-1 του ημιτελικού. Στο Τορίνο, ο Ντελ Πιέρο εξακολουθεί να είναι… fenomeno vero, όμως ο Ζιντάν ήταν ο παίκτης που αγαπιόταν όσο λίγοι. Η φανέλα με το Νο. 21 εξαφανιζόταν από την μπουτίκ της Γιουβέντους και ο Ζιντάν άρχισε πλέον να μπαίνει στο κλαμπ των… συγκρίσεων. Βλέπετε την φανέλα της «Κυρίας» είχε φορέσει και ο Μισέλ Πλατινί, οπότε δεν άργησαν οι συγκρίσεις με τον σημερινό πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ. Ο ίδιος απλώς… αδιαφορούσε γι’ αυτά και έκανε την δουλειά του. Ο Μαρτσέλο Λίπι έχει να θυμάται πολλά από τον Ζινεντίν Ζιντάν. Έκανε πάντοτε λόγο για έναν απόλυτο επαγγελματία, για έναν σπουδαίο καλλιτέχνη της μπάλας και για έναν άνθρωπο από τον οποίο όλοι έβγαιναν κερδισμένοι. Αυτό που δεν μπορούσε να πιστέψει όμως ο Λίπι ήταν το θέαμα που αντίκριζε αρκετά απογεύματα στους δρόμους του Τορίνο. «Την πρώτη φορά που τον είδα, κόντεψα να πάθω καρδιά» ομολόγησε ο «αλενατόρε». Γιατί όμως; Απλό. Ο Ζινεντίν Ζιντάν όπως προαναφέραμε έβλεπε το ποδόσφαιρο πρώτα ως διασκέδαση και έπειτα ως επάγγελμα. Στην Γιουβέντους των υψηλών απαιτήσεων, των τακτικών, του συγκεκριμένου τρόπου παιχνιδιού και των μεγάλων στόχων, ο «Ζιζού» ένιωθε ελαφρώς «πνιγμένος». Για τον λόγο αυτό, συνήθιζε μετά τις προπονήσεις, να βρίσκεται με συμπατριώτες φίλους του και να παίζουν ποδόσφαιρο στις αλάνες του Τορίνο! Σε τσιμέντο δηλαδή και σε χώρους που ασφαλώς δεν ενδείκνυνται για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή που έχει μία μεγάλη καριέρα και χρυσοπληρώνεται μάλιστα από την ομάδα του. Ο Ζιντάν εξήγησε στον Λίπι ότι αυτά τα απογεύματα ευχαριστιέται το ποδόσφαιρο όσο ποτέ άλλοτε, καθώς κάνει ότι ακριβώς θέλει δίχως περιορισμούς. Ο Ιταλός προπονητής απλώς… κατανόησε τον Ζιντάν και δέχθηκε αυτή την επιθυμία του. Μπορούσε άραγε να κάνει και διαφορετικά; Στην Γιουβέντους ο Ζινεντίν Ζιντάν θα μείνει για πέντε χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, πέρα από δύο «σκουντέτι» θα κατακτήσει ένα διηπειρωτικό κύπελλο (κερδίζοντας 1-0 το 1996 την Ρίβερ Πλέιτ), θα έχει δύο χαμένους τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ θα αναδειχθεί δύο φορές παίκτης της χρονιάς στην Ιταλία. Ο κύκλος έμοιαζε να κλείνει το 2001. Ο «Ζιζού» έδειχνε νευρικός. Δεχόταν κόκκινες κάρτες και έμοιαζε να μην απολαμβάνει πια την δουλειά του. Το είχαν καταλάβει οι περισσότεροι. Οι φήμες περί μεταγραφής του έδιναν και έπαιρναν. Η Γιουβέντους δεν είναι από τις ομάδες που δεν πουλάνε. Κάθε άλλο. Όμως πουλάνε ακριβά και με τους δικούς της όρους. Έτσι έκανε και με τον Ζιντάν. Όταν η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε την κίνηση, οι διαπραγματεύσεις κράτησαν για αρκετές ημέρες και ήταν σκληρές. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ αποφάσισε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και οι Ιταλοί γνωρίζοντας πως έχουν να κάνουν με τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο εκείνη την στιγμή, ήταν προφανές πως θα προσπαθούσαν να γεμίσουν τα ταμεία τους.


Έτσι κι έγινε. Καλοκαίρι του 2001 και η ακριβότερη μεταγραφή που είχε δει ο πλανήτης μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν γεγονός. Ο Ζινεντίν Ζιντάν πρόβαρε τη λευκή φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης μέσα σε παροξυσμό στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Η Γιουβέντους είχε βάλει στα ταμεία της ένα ποσό 25εκ. Ευρώ, με τον Γάλλο σταρ να βάζει την υπογραφή του σε ένα τετραετές συμβόλαιο που θα τον κάνει πλουσιότερο κατά 30 εκ. ευρώ περίπου. Συν τις έξτρα συμφωνίες για την πώληση της φανέλας του και αρκετά ακόμη μπόνους από χορηγούς και άλλα έξτρα. Ο «Ζιζού» στην Ρεάλ Μαδρίτης έμοιαζε πιο απελευθερωμένος. Στο «Μπερναμπέου» βρισκόταν ήδη ο Φίγκο, ενώ μαζί με τον Ζιντάν θα έφθανε τόσο ο Ρονάλντο, όσο λίγο αργότερα και ο Μπέκαμ. Οι «γκαλάκτικος» (διαστημικοί) όπως «βαφτίζονται» από το ισπανικό κοινό μπορεί ουδέποτε να μην αποδείξουν στον αγωνιστικό χώρο πως ήταν πραγματικά… διαστημικοί, όμως ο Ζιντάν τουλάχιστον, εξωτερικεύει την ποιότητα και την αξία του. Αξιοποιεί τους χώρους, «χορεύει» συχνά με την μπάλα στα πόδια του και τροφοδοτεί τους επιθετικούς των Μαδριλένων. Τον Μάιοτου 2002, κάνει τον Πέρεθ να ξεχάσει μονομιάς τα χρήματα που έδωσε για την απόκτηση του. Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζει την Μπάγερν Λεβερκούζεν. Το σκορ ήταν στο 1-1, όταν ο Ρομπέρτο Κάρλος μετά από μία γνωστή του κούρσα από αριστερά θα βγάλει σέντρα. Ο Ζιντάν από το ύψος περίπου της περιοχής θα δει την μπάλα να κατεβαίνει και πριν αυτή «σκάσει» στο έδαφος θα γυρίσει το σώμα του 90 μοίρες για να σουτάρει με το αριστερό. Ένα τέλειο σουτ, μία τέλεια εκτέλεση. Ένα γκολ που θα μείνει στην ιστορία, όχι μόνο γιατί το τελικό 2-1 έδωσε το Τσάμπιονς Λιγκ στην Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και γιατί μιλάμε για ένα από τα καλύτερα γκολ που έχουν σημειωθεί στην ιστορία των τελικών της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο «Ζιζού» είχε βάλει πια και αυτό το τρόπαιο στην συλλογή του και ήταν ένας απόλυτα «γεμάτος» ποδοσφαιριστής. Θα περίμενε κανείς ότι με αυτή την Ρεάλ Μαδρίτης και με αυτούς τους συμπαίκτες θα κατακτούσε πολύ περισσότερα τρόπαια. Αυτή όμως είναι μία «πονεμένη» ιστορία για τους «μερένχες». Το 2003 ο Ζινεντίν Ζιντάν θα κατακτήσει με την Ρεάλ Μαδρίτης το πρωτάθλημα, ενώ την μεγαλύτερη τιμή και αναγνώριση θα την απολαύσει έναν χρόνο αργότερα. Αφού είχε ψηφιστεί για μία ακόμη χρονιά παίκτης της σεζόν, το 2004 θα ψηφιστεί από το κοινό ως καλύτερος παίκτης της 50ετίας! Μία τεράστια αναγνώριση για έναν τεράστιο ποδοσφαιριστή. Ο ίδιος σεμνός όπως συνήθως, δεν θα λησμονήσει να σταθεί σε άλλα πολύ μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως ο Μαραντόνα, ο Πλατινί ή ο Κρόιφ. Ο κόσμος όμως έβλεπε στον Ζιντάν ένα κράμα όλων αυτών. Έβλεπε έναν παίκτη που έπαιζε πάντοτε με το κεφάλι ψηλά. Έναν παίκτη που μπορούσε να χαϊδεύει την μπάλα που τον υπάκουγε τυφλά, έναν αρτίστα που έμοιαζε να αποφεύγει ακόμη και τα σκληρά μαρκαρίσματα με τρόπο χορευτικό. Σε βαθμό τέτοιο, που έδειχνε βγαλμένος από τα «Μπολσόι». Ποίος είπε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι τέχνη; Ο «Ζιζού» ήταν εκεί για να αποδείξει ότι μπορεί κάποιος να χορέψει και με μπάλα στα πόδια…

Η τελευταία του ποδοσφαιρική σεζόν στην Ρεάλ Μαδρίτης είναι το ίδιο εντυπωσιακή. Πολλά γκολ, άφθονες ασίστ, ένα χατ-τρικ κόντρα στην Σεβίλλη (4-2 το τελικό αποτέλεσμα) και ένα συγκινητικό φινάλε με την φανέλα της Ρεάλ. Κόντρα στην Βιγιαρεάλ και μετά από ένα εντυπωσιακό 3-3 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», όλοι οι ποδοσφαιριστές της Ρεάλ αλλά και τα μέλη της ομάδας, φορούν μπλουζάκια με το όνομα του κάτω από το λογότυπο της ομάδας. Ο Ζιντάν δακρυσμένος αποχωρεί, χωρίς να πει (τότε) «αντίο» στο ποδόσφαιρο, καθώς τον περίμενε ένα παγκόσμιο κύπελλο. Αρκετοί στοιχηματίζουν πως ο «Ζιζού» δεν θα αντέξει χωρίς μπάλα. Σωστά. Δεν αντέχει. Προτίμησε όμως να μην μπει στον πειρασμό. Δεν επιστρέφει να παίξει επαγγελματικά, παρά την ανοιχτή πρόταση (και) της Ρεάλ Μαδρίτης. Προτιμά να παίζει με τους φίλους του. Να εξακολουθεί να χαίρεται την κάθε ντρίπλα, την κάθε προσποίηση και το κάθε γκολ. Σαν τότε, πιτσιρικάς, που έπαιζε στις αλάνες και έδειχνε πόσο απλό είναι το ποδόσφαιρο ακόμη και όταν δεν παίζεται σε γρασίδι. Η Ρεάλ θέλησε να τον αξιοποιήσει. Τα κατάφερε. Είναι κοντά στους Μαδριλένους από άλλο πόστο πια. Ένας εκ των τεσσάρων υιών του μάλιστα αγωνίζεται στις ακαδημίες της και λένε ότι έχει πάρει κάτι από τον πατέρα του. Ακόμη και το «κάτι» θα αρκεί για να ακολουθήσει σίγουρα μία σπουδαία καριέρα. Ο Ζινεντίν Ζιντάν όμως ήταν ένας και μοναδικός.
Ο «τρικολόρε» Ζιζού
Ίσως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αν η εθνική ομάδα της Γαλλίας, που είδαμε στα τέλη του περασμένου αιώνα ήταν λόγω Ζιντάν, ή αν ο Ζιντάν ήταν τυχερός, που βρέθηκε σ’ εκείνη την ομάδα, μ ‘εκείνους τους συμπαίκτες και όλοι μαζί κατάφεραν να φτάσουν την ομάδα τους στην κορυφή του κόσμου.Ο «Ζιζού» άρχισε να αγωνίζεται στην εθνική ομάδα της Γαλλίας το 1994. Οι συγκυρίες τον ευνοούν, καθώς με τον αποκλεισμό του Ερίκ Καντονά μετά την αλησμόνητη… καρατιά στον οπαδό της Κρίσταλ Πάλας στην Πρέμιερ Λιγκ, παίρνει θέση οργανωτή στην εθνική ομάδα. Στο ευρωπαϊκό του 1996 οι Γάλλοι φτάνουν μέχρι και τον ημιτελικό, όπου αποκλείονται στη διαδικασία των πέναλτι από τους Τσέχους. Η μεγάλη στιγμή θα έρθει δύο χρόνια αργότερα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, το πρώτο παγκόσμιο για τον «Ζιζού». Οι Γάλλοι περνούν εύκολα από τη φάση των ομίλων, αλλά ο Ζιντάν γίνεται ο πρώτος Γάλλος ποδοσφαιριστής, που θα δεχθεί κόκκινη κάρτα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μόλις στο δεύτερο αγώνα της ομάδας του για την κλωτσιά, με την οποία φιλοδώρησε τον Fuad Anwar της Σαουδικής Αραβίας. Η Γαλλία συνεχίζει χωρίς τον Ζιντάν αλλά με νίκη κατά της Παραγουάης με 1-0 για τη φάση των «16».

Επόμενο εμπόδιο η Ιταλία. Ο «Ζιζού» επιστρέφει, οι δύο ομάδες όμως θα λύσουν τους λογαριασμούς τους στα πέναλτι, όπου οι «τρικολόρε» θα επικρατήσουν τελικά με 4-3. Στον ημιτελικό οι Γάλλοι θα ξεπεράσουν και το εμπόδιο της Κροατίας του Νταβόρ Σούκερ και των άλλων πολύ σπουδαίων Κροατών εκείνης της γενιάς με τελικό σκορ 2-1. Η μεγάλη μέρα του τελικού στο Stade de France έχει φτάσει, η εθνική Γαλλίας και ο «Ζιζού» είναι στον τελικό. Δύο δικά του γκολ από κεφαλιά θα επιτρέψουν στους «πετεινούς» να έχουν στο… ένα χέρι το τρόπαιο από το ημίχρονο και ένα τρίτο γκολ του Εμανουέλ Πετί θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο τη βραδιά για τους Γάλλους. Ο Ζιντάν γίνεται… εθνικός ήρωας και η εικόνα του προβάλλεται μέχρι και στην Αψίδα του Θριάμβου στο κέντρο του Παρισιού! Στο Euro 2000 η Γαλλία γίνεται η πρώτη ομάδα μετά τη Δυτική Γερμανία του 1974, που θα καταφέρει να κατακτήσει διαδοχικά και το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό τρόπαιο. Η Γαλλία θα κατακτήσει το τρόπαιο σε έναν επεισοδιακό τελικό, όπου ο Βιλτόρ θα ισοφαρίσει στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων το τέρμα, που είχε πετύχει μόλις 66’ ο Ντελβέκιο και στην παράταση οι Γάλλοι θα πετύχουν την απόλυτη ανατροπή με το χρυσό γκολ του Νταβίντ Τρεζεγκέ. Ο Ζιντάν τελειώνει τη διοργάνωση με δύο γκολ και ανακηρύσσεται ως MVP του τουρνουά. Έτσι απλά… Στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2002 ο Ζιντάν τραυματίζεται και η Γαλλία όχι απλά δεν καταφέρνει να υπερασπιστεί τους τίτλους της, αλλά κάνει ό, τι μπορεί για να πραγματοποιήσει μία από τις χειρότερες εμφανίσεις της σε μία τέτοιου είδους διοργάνωση. Δεν περνά καν από τη φάση των ομίλων, στην οποία δεν μπορεί να πετύχει ούτε ένα τέρμα. Στο Euro 2004 όλοι μας θυμόμαστε τι απέγινε η Γαλλία του Ζιντάν. Ο Λιζαραζού ακόμη… ντριμπλάρεται από τον τότε αρχηγό της εθνικής μας ομάδας, Θοδωρή Ζαγοράκη και οι Γάλλοι ακόμη βλέπουν ως εφιάλτη τον Άγγελο Χαριστέρα να σκίζει με απίστευτη κεφαλιά τα δίχτυα του Μπαρτέζ… Η Γαλλία μένει και πάλι έξω από νωρίς ελέω… των παιδιών του Ότο Ρεχάγκελ. Μετά τον αποκλεισμό ο «Ζιζού» ανακοινώνει την απόφασή του να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.


Η ιστορική… κουτουλιά στον Ματεράτσι!
Το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2006, δε θυμίζει σε τίποτα τη Γαλλία του 1998. Εκτός από τον Ζιντάν έχουν αποσυρθεί και όλοι οι υπόλοιποι εκείνης της γενιάς και ο Raymond Domenech σχεδόν… πελαγωμένος επιστρατεύει τον μεγάλο αρχηγό. Και οι Γάλλοι τα καταφέρνουν και πάλι. Μπορεί να δυσκολεύονται λίγο περισσότερο από άλλες φορές, στο τέλος όμως δηλώνουν ένα βροντερό «παρών» στον τελικό κόντρα στην Ιταλία του Μαρτσέλο Λίπι! Και όλοι γνωρίζουν, ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο παιχνίδι του μεγάλου Ζινεντίν Ζιντάν. Τι κι αν σκόραρε με εύστοχο χτύπημα πέναλτι μόλις στο 7’; Τι κι αν παρά… τρίχα δεν κατάφερε να βάλει και ένα δεύτερο γκολ για την ομάδα του λόγω… Μπουφόν;

Όλοι θα θυμόμαστε για πάντα τον Ζιντάν σ’ εκείνον τον τελικό, τον τελευταίο της σπουδαίας καριέρας του για την… κουτουλιά, που έριξε ο «Ζιζού» στο στήθος του Μάρκο Ματεράτσι, μετά από λογομαχία, που είχαν οι δυο τους και που σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν μετά ο Ιταλός αμυντικός μίλησε χυδαία για την αδερφή του Ζιντάν. Ο Γάλλος αποβλήθηκε στο 110’ της παράτασης και δεν κατάφερε ν α βοηθήσει την ομάδα στη διαδικασία των πέναλτι, που ακολούθησε και η οποία έβγαλε νικήτρια και παγκόσμια πρωταθλήτρια τη «σκουάντρα ατζούρα» του Λίπι. Η ΦΙΦΑ τον τιμώρησε, ανούσια όμως, μιας και επέμεινε στην απόφασή του και αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο μετά από εκείνον τον επεισοδιακό τελικό, ο ίδιςο πάντως, λίγα χρόνια αργότερα θα εξομολογείτο, ότι θα προτιμούσε να… πεθάνει από το να ζητήσει συγγνώμη από τον Ματεράτσι για εκείνο το περιστατικό. Αυτός είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ένας αρχηγός με τα όλα του, ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής, μία… διχασμένη ποδοσφαιρική προσωπικότητα. Ένας σοβαρός… «τρελός» με πάθος και ατέλειωτη αγάπη για την μπάλα. Και τι δε θα έδιναν οι ποδοσφαιρόφιλοι απανταχού της γης, να γύριζαν το χρόνο πίσω μόνο και μόνο για να τον ξαναδούν να μπαίνει και πάλι σε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, σε έναν προκριματικό Παγκοσμίου Κυπέλλου ή σε έναν ημιτελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ακόμη-ακόμη και σ’ ένα φιλικό για να αρχίσει τα χορευτικά του, να μοιράσει τις υπέροχες πάσες του, να σηκωθεί για τις μοναδικές κεφαλιές του, να κοιτάξει με εκείνο το μοναδικό βλέμμα πριν το σουτ, που για κάποιο λόγο ξέρεις, ότι δε γίνεται να μην καταλήξει στα δίχτυα…

TRIVIA

    Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι από τους ποδοσφαιριστές με τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική δράση συμμετέχοντας σε πολλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, που αφορούν τα παιδιά του τρίτου κόσμου και όχι μόνο.
    Οι κινηματογραφιστές, Philippe Parreno και Douglas Gordon δημιούργησαν το 2009 ένα συναρπαστικό φιλμ με 17 κάμερες, να ακολουθούν τον Ζιντάν κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Ο τίτλος του ήταν «Zidane: A 21st Century Portrait» και ήταν μέρος του Full Frame Documentary Film Festival.
    Ο συμπατριώτης του Μισέλ Πλατινί μεταξύ άλλων είχε δηλώσει για τον Ζιντάν: «Πιστεύω, ότι ο Ζιντάν είναι μοναδικός σε ό, τι αφορά αυτά, που αποκαλούμε θεμελιώδη στο άθλημα, το κοντρόλ και την πάσα. Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος, που μπορεί να συγκριθεί μαζί του, όταν είναι να κοντρολάρει ή να δεχθεί την μπάλα».
    Ο Μαρτσέλο Λίπι έχει δηλώσει, ότι θεωρεί τιμή του, το ότι έχει υπάρξει προπονητής τον Ζινεντίν Ζιντάν…
    Είναι παντρεμένος με την Ισπανίδα χορεύτρια, Véronique Fernandéz, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερις γιους, τον 16χρονο Enzo Zidane Fernandez, που, όπως προαναφέραμε αρχίζει να βαδίζει ήδη στα χνάρια του πατέρα του, τον 13χρονο Luca Zinedine Zidane Fernandez, τον οκτάχρονο Theo και τον πεντάχρονο Elyaz Fernandez. Οι τρεις πρώτοι αποτελούν μέλη των ακαδημιών της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο πρώτος αγωνίζεται ως μέσος, ο δεύτερος ως τερματοφύλακας και ο τελευταίος ως επιθετικός.
    Σε συλλογικό επίπεδο έχει πετύχει 128 γκολ σε 681 παιχνίδια, ενώ με την εθνική ομάδα της Γαλλίας έχει 31 τέρματα και 23 ασίστ σε 1908 αγώνες από το 1994 ως το 2006. Πριν τον τελικό του Μουντιάλ του 2006 βραβεύτηκε με τη Χρυσή Μπάλα της ΦΙΦΑ ως ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, έχει ανακηρυχθεί τρεις φορές FIFA World Player of the Year, όσες και ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο, ενώ βραβεύτηκε και με την Ballon d'Or το 1998.

Πηγή (http://cobrasports.gr/index.php/faces/hall-of-fame/729-2012-01-06-09-25-40)


The Maestro Of The Decade



Best Player Ever



ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ


 Το παρακάτω άρθρο πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι ποδοσφαιριστές (και όχι μόνο ).Το βρήκα αναρτημένο στο Blog της Ακαδημίας Βέροιας , δείγμα το πόσο καλή δουλειά κάνουν εκεί οι άνθρωποι και εκτός γηπέδου. Εκρινα πως είναι σημαντικό και το αναδημοσιεύω αυτούσιο μαζί με την πηγή και την αξιόλογη επιστήμονα που το έγραψε.


 
Για να μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να αποδώσει τα μέγιστα δεν χρειάζεται μόνο ταλέντο και αφοσίωση στις προπονήσεις αλλά και ένα υγιές σώμα που λειτουργεί σωστά.
Κατά τη διάρκεια ενός 90λεπτου αγώνα, η μέση απόσταση που θα διανύσει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ξεπερνά τα 10 χιλιόμετρα, κινούμενος με μια μέση ταχύτητα των 7 χιλιομέτρων/ώρα. Η προσπάθεια που χρειάζεται για να καλύψει αυτή την απόσταση χωρίς μόνον να τρέχει αλλά και να αναπηδά, να αλλάζει κατεύθυνση, να μειώνει και να αυξάνει την ταχύτητα του είναι μεγάλη και απαιτεί τα ανάλογα αποθέματα ενέργειας.
Η ενέργεια αυτή δεν μπορεί παρά  να προέλθει από τη διατροφή με τις σωστές τροφές αλλιώς είναι πολύ πιθανόν η απόδοση στον αγωνιστικό χώρο να είναι μειωμένη. Είτε λοιπόν το όνειρο σας είναι να γίνετε το επόμενο αστέρι των γηπέδων είτε προπονήστε σε κάποια ερασιτεχνική ομάδα…δώστε πάσα στην κατάλληλη διατροφή για να έχετε καλύτερη αντοχή και απόδοση κατα τη διάρκεια του αγώνα αλλά και γρηγορότερη αποθεραπεία μετά τον αγώνα.
Τι θα πρέπει όμως να τρώει ένας ποδοσφαιριστής για να καταφέρει τα παραπάνω ;

Τρόφιμα υψηλά σε υδατάνθρακες

Πρωινά δημητριακά, παξιμάδια, όσπρια, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες και φρούτα θα πρέπει να είναι η βάση για κάθε γεύματος/σνακ που καταναλώνεται. Αυτού του είδους οι τροφές είναι εξαιρετικά σημαντικές για ένα ποδοσφαιριστή καθώς από την διάσπαση των υδατανθράκων (και όχι των πρωτεϊνών) θα προέλθει, κατα κύριο λόγο, η ενέργεια που χρειάζεται για την αθλητική απόδοση αλλά και την «ανάρρωση» των μυών μετά τον αγώνα όπως και η βοήθεια για την μυική ενδυνάμωση.
Κάπου εδώ είναι σημαντικό να περιγράψουμε την αξία του αποθηκευμένου γλυκογόνου (αποθηκευμένη γλυκόζη) στους μύες, που επιτχυγχάνενται μόνο μετά από επαρκή κατανάλωση υδατανθράκων. Πολυάριθμες έρευνες έχουν αναδείξει τη σημασία των υψηλών αποθεμάτων γλυκογόνου στους μύες για αθλήματα που διαρκούν πάνω απο 60 λεπτά. Συγκεκριμένα για το ποδόσφαιρο, έχει αποδειχθεί ότι παίχτες με υψηλότερα αποθέματα γλυκογόνου πρίν τον αγώνα, καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σύγκριση με τους συμπαίχτες με μικρότερα αποθέματα γλυκογόνου.
Η διαφορά αυτή γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή προς το τέλος του αγώνα, όταν η απόδοση αρχίζει να πέφτει λόγω κούρασης και εξάντλησης του γλυκογόνου. Συνήθως τότε είναι και η στιγμή που σκοράρονται τα περισσότερα γκολ, καθώς στο παιχνίδι δημιουργούνται «κενά». Εύκολα μπορεί να καταλάβει λοιπόν κανείς ότι, αν και δεν ευθύνεται για τα πάντα, μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες που θα εξασφαλίσει τις μυικές αποθήκες γλυκογόνου ενός παίχτη και θα επιμηκύνει την αντοχή και την ταχύτητά του, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας.
Πρωτεΐνη
Η κατανάλωση πρωτεΐνης στη διατροφή ενός ποδοσφαιριστή είναι απαραίτητη και οι ανάγκες του ελάχιστα μεγαλύτερες από αυτές ενός υγιούς ατόμου που δεν αθλείται. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρωτεΐνη απ’ ότι χρειάζεται. Με μια μέτρια ποσότητα τροφών όπως οι ωμοί ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα γακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, το κοτόπουλο, τα ασπράδια αυγών, τα όσπρια και το κρέας, οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν.
Θυμηθείτε! Η πρωτεΐνη δεν αποτελεί την κύρια μορφή ενέργειας που χρησιμοποιείται στην άσκηση, οπότε η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης απ’ όση χρειάζεται δεν ωφελεί πουθενά. (Οι ανάγκες ενός ποδοσφαιριστή μπορούν να καλυφθούν εύκολα εάν το 15% με 17%  των καθημερινών του θερμίδων προέρχονται από την πρωτεΐνη).
Λίπος
Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι τα λιπαρά κρέατα, οι λιπαρές σάλτσες, τα τηγανητά, τα πακεταρισμένα λιπαρά σνακ και τα ντελίβερι δεν είναι σύμμαχος ενός αθλητή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταφύγει στο άλλο άκρο και να αποφεύγει οποιοδήποτε είδους τρόφιμο που περιέχει κάποια λιπαρά. Τα λιπαρά, στις σωστές ποσότητες είναι ωφέλιμα για την σωστή λειτουργία του σώματος αλλά και την αντοχή του ποδοσφαιριστή. Ο στόχος είναι να καταναλώνεται ένα ποσοστό 20% με 25% των ημερίσιων θερμίδων απο τα λιπαρά με τις υγιείς πηγές λιπαρών όπως τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο και τους ωμούς ξηρούς καρπούς να είναι οι πρωταγωνιστές.
Νερό
Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική οποιαδήποτε σπιγμή αλλά ειδικά πρίν, κατα τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα. Οι παίχτες πρέπει να αποκαθιστούν τα υγρά που χάνονται στη προπόνηση αλλά και τον αγώνα, καθώς ακόμη και μια ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αντοχή, τη συγκέντρωση και το χρόνο αντίδρασης ενός ποδοσφαιριστή.
Θυμηθείτε! Η δίψα δεν είναι καλός δείκτης της ανάκγης για νερό/υγρά αφού όταν εμφανιστεί σημαίνει ότι είστε ήδη αφυδατωμένοι. Άλλα σημάδια που συνοδεύουν την αφυδάτωση (ενώ μπορεί να μην έχετε διψάσει ακόμη) είναι ο πονοκέφαλος και η κόπωση.
Για να αποκατασταθούν τα υγρά που χάνονται με τον ιδρώτα κατα τη διάρκεια του παιχνιδιού ακολουθήστε τα παρακάτω πριν και μετά τον αγώνα:
1 ώρα πριν τον αγώνα : Πιείτε τουλάχιστον ½ λίτρο νερό
15 λεπτά πριν τον αγώνα : Πιείτε ένα ποτήρι νερό (250 ml)
Κατά τη διάρκεια : Πίνετε 150 ml, αν είναι δυνατόν, κάθε 20 λεπτά
Mετά τον αγώνα: Πιείτε 1 με 1.5 λίτρο νερό για κάθε κιλό βάρους που έχει χαθεί (μπορείτε να υπολογίσετε εύκολα την απώλεια υγρών εάν ζυγιστείτε πρίν και αμέσως μετά τον αγώνα)
Ένας τρόπος για να γνωρίζετε αν έχετε αποκαταστήσει  την απώλεια υγρών μέσω ιδρώτα είναι να ελένξετε το χρώμα των ούρων σας. Αν είναι σκούρο (πχ σκούρο κίτρινο/πορτοκαλί) τότε χρειάζεστε παραπάνω νερό. Πιείτε ½ λίτρο άμεσα και ξαναελένξτε, επαναλαμβάνοντας μέχρι τα ούρα σας να έχουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα.
Τα ισοτονικά αθλητικά ροφήματα (όχι ενεργειακά ροφήματα) μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν στην ενυδάτωση σε περιπτώσεις που ο αγώνας είναι πολύ έντονος και απαιτητικός και η συμμετοχή του παίχτη ξεπερνά τη 1 ώρα.
Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ισοτονικό ρόφημα προσθέτοντας σε ένα λίτρο νερό 1.5 γρ αλάτι (λιγότερο απο μια πρέζα αλάτι) και 60 γρ ζάχαρη (4 κουταλιές σούπας ζάχαρη).           
Καλό είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ αμέσως μετά τον αγώνα ή την προπόνηση. Το πολύ αλκοόλ προκαλεί από μόνο του αφυδάτωση και μπορεί να καθυστερήσει αρκετά την επαναφορά υγρών στο σώμα σας.
Εκτός από την ενυδάτωση βέβαια, πρίν τον αγώνα είναι αναγκαία και τρόφιμα που μπορούν να προσφέρουν άμεση ενέργεια στον παίχτη και να λειτουργήσουν ώς τα «καύσιμα» του αγώνα. Για αυτό:
24 ώρες πριν τον αγώνα: Πίειτε αρκετά υγρά και καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες.
4 ώρες πριν τον αγώνα: Φάτε το τελευταίο σας γεύμα. Για παράδειγμα μια μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και λίγο τριμμένο τυρί ή ρύζι με λαχανικά και κοτόπουλο.
2 ώρες πριν τον αγώνα: φάτε ένα μικρό σνάκ όπως πχ μια μπανάνα ή 2-3 φρυγανιές.
Μετά τον αγώνα θα χρειαστείτε πάλι ένα μικρό σνακ για να ανακάμψετε γρηγορότερα. Μερικές ιδέες είναι:
1 μικρό μπόλ δημητριακών με γάλα
1 γιαούρτι με λίγα ξερά φρούτα
1 χούφτα ξηροί καρποί και 1 φρούτο
Συνοψίζοντας, η διατροφή ενός ποδοσφαιριστή θα πρέπει να κινείται μέσα στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής για το γενικό πληθυσμό με κάποια διαφοροποίηση ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες κάθε αθλητή αλλά χωρίς υπερβολές.
Θα πρέπει να είναι :
Υψηλή σε ενέργεια τόσο όσο να βοηθήσει την μυική ενδυνάμωση (συχνά γεύματα και σνακ μέσα στην ημέρα).
Υψηλή σε υδατάνθρακες που εκτός των αμυλοειδών σημαίνει και υψηλή σε φρούτα και λαχανικά
Μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη
Χαμηλή σε λιπαρά αλλά με επαρκείς ποσότητες υγιών μορφών λίπους
Χαμηλή σε αλκοόλ και με αυξημένη κατανάλωση μη αλκοολούχων υγρών και κυρίως νερού
Κωνσταντίνα Μπακλώρη,Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc,RD
Πηγή ανάρτησης: nutritastic.wordpress.com

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΙΣ!

Για το ποδόσφαιρο έχουν ειπωθεί πολλά. Άλλοτε κολακευτικά, άλλοτε όχι. Σίγουρα πάντως, εντυπωσιακά. Προσπάθησα να βρω κάποια. 
Νομίζω πως αξίζει το κόπο σας.
Απολαύστε τα!...

Xάσαμε επειδή δεν κερδίσαμε 
Ronaldo

Σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα τα πρώτα ενενήντα λεπτά είναι πολύ κρίσιμα
 Sir Bobby Robson


Πέντε εργάσιμες ημέρες όπως λέει και η Βίβλος , μία ημέρα κυρίω τω θεώ σου ,όπως λέει η βίβλος , και μία ημέρα για το ποδόσφαιρο . ΔΕΝ το λέει η βίβλος
Anthony Burgess (Διάσημος Αγγλος Συγγραφέας )

Αυτή η πόλη έχει δύο πολύ καλές ομάδες , Τή Λίβερπουλ και την αναπληρωματική της Λίβερπουλ
Οπαδός της Λίβερπουλ

Το Ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό παιχνίδι , η παρουσία του αντιπάλου όμως το κάνει περίπλοκο
Albert Einstein

To Ποδόσφαιρο είναι απλό παιχνίδι αλλά είναι δύσκολο να παίζεις απλά παιχνίδια.
Johan Cruijf
Καλώς τα 3-0
Νίκος Αλέφαντος

Νίκο Μη Τρως τους Παίχτες
Νίκος Αλέφαντος (Στον Νίκο Βαμβακούλα όταν σε δείπνο του Ολυμπιακού ο Coach χρησιμοποιούσε τους κεφτέδες για να δείξη τακτική στο τραπέζι )

Είμαι μέλος μιάς ομάδας ,και παρά την προσπάθειά μου ,δεν θα ήμουν τίποτα αν δεν ήμουν μέλος της πρωταθλήτριας ομάδας.
Mia Hamm (η καλύτερη γυναίκα ποδοσφαιριστής)

Οποιος λέει ότι η νίκη δεν είναι το παν , μάλλον δεν έχει νικήσει ποτέ του
Mia Hamm (η καλύτερη γυναίκα ποδοσφαιριστής)
Το  Ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι για Ζωηρά κορίτσια ,όχι για λεπτεπίλεπτα αγόρια .
Oscar Wilde 

Μερικοί πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι ζωής η θανάτου , λυπάμαι αλλά θα σας απογοητεύσω , το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι πολύ μεγαλύτερης σημασίας.
Bill Shankly (Αγγλος Προπονητής)

Στο ποδόσφαιρο τα πάντα γίνονται περίπλοκα ,εξ ‘ αιτίας της παρουσίας αντιπάλων  
jean Paul Sartre

Το γκολ μπήκε ,λίγο με το χέρι του Θεού και λίγο με το χέρι του Μαραντόνα
Diego Armando Marandona

Oι Ιταλοί δεν μπορούν να σας νικήσουν , αλλά προσοχή: εσείς μπορεί να χάσετε από τους Ιταλούς (Τελικός Champions League Μπαρτσελόνα – Γιουβέντους)
Johan Cryuff

Σε μια ποδοσφαιρική Ομάδα  , Η Αγία Τριάδα είναι η εξής: Οι Παίχτες , Οι Προπονητές , και οι Οπαδοί , Η Διοίκηση είναι μόνο για να υπογράφει τα Check
Bill Shankly (Αγγλος Προπονητής)

Αμα είσαι πρώτος Είσαι πρώτος .Αμα είσαι δεύτερος είσαι τίποτα
Bill Shankly (Αγγλος Προπονητής)

Μπορεί η διοίκηση να φέρει τους μεγαλύτερους Star,μπορεί η διοίκηση να έχει το καλύτερο Στάδιο , μπορεί η διοίκηση να οργανώσει την καλύτερη φιέστα , Μπορεί η Διοίκηση να σας Προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες , και τα μεγαλύτερα συμβόλαια ,αν δεν νικήσουμε όμως ΟΛΑ ΑΥΤΑ θα ξεχαστούν 
Jose Mourinho

Μένω ¨εκπληκτος. Είναι η χιλιοστή φορά που λέω ότι τίποτε δεν με εκπλήσει στο ποδόσφαιρο.
Les Ferdinand

Το παληκάρι πρέπει να γεννήθηκε  Οφ Σαιντ
Ο Sir Alex Fergusson για τον Pippo Inzaghi

H Μπάλλα είναι σαν τη Γυναίκα , της αρέσει να την Χαιδεύουν
Εric Cantona

Aπέτυχες να ετοιμαστείς; Ετοιμάσου να αποτύχεις .
Roy Keane

Αν βρεθείς με τη μπάλλα μέσα στην περιοχή ,απλά στείλτην στα δίχτυα . Τις λεπτομέρειες θα στις εξηγήσω αργότερα
Bob Paisley (όταν αν και παίζοντας με 3 επιθετικούς γκολ δεν έβαζε με Τίποτα)

"Σε μένα ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αρκεί να κάνει αυτό που θέλω εγώ".
Otto Rehagel

"Δεν μ' ενδιαφέρει αν οι παίκτες τρώνε χάμπουργκερ ή πίνουν Κόκα Κόλα, αρκεί να κερδίζουν!"
Otto Rehagel

"Τα αγάλματα των προπονητών τα φτιάχνουν από χαρτόνι, για να μπορούν να τα κάψουν γρήγορα"
Otto Rehagel

"Τα χρήματα δεν βάζουν γκολ"
Otto Rehagel







Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΥΤ!


ΜΑΘΗΜΑ: ΣΟΥΤ

1.   ΓΕΝΙΚΑ
Είναι γεγονός ότι από την αρχή που ξεκίνησε να παίζεται το ποδόσφαιρο μέχρι και σήμερα το σουτ αποτελεί τη θεαματικότερη κατάληξη των επιθετικών ενεργειών κάθε ομάδας.
Στο σημείο αυτό ίσως να μη φταίνε τόσο οι
ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι, αλλά οι προπονητές γιατί επιδοκιμάζουν συνέχεια την ομαδικότητα(μέσα από την ποσότητα βγάζουμε την ποιότητα των σουτ, δηλαδή πολλά σουτ) και δεν ενθαρρύνουν την αποφασιστικότητα των ποδοσφαιριστών, που σουτάρουν όταν υπάρχει η ευκαιρία.
Είναι σε όλους γνωστό ότι χωρίς το σουτ η ομάδα δύσκολα θα σημειώσει τέρματα, που σε τελευταία ανάλυση είναι και ο βασικός ΑΝΣΚ του ποδοσφαίρου.
Οι φίλαθλοι βέβαια πολλές φορές ξεχνούν το γεγονός ότι τα περισσότερα σουτ δεν θα καταλήξουν γκολ και αποδοκιμάζουν τους παίχτες, ζητώντας να μη σουτάρουν και να είναι ομαδικοί.
Οι ομαδικοί ποδοσφαιριστές όμως που προτιμούν να μεταβιβάζουν παρά να σουτάρουν, δεν κερδίζουν τα παιχνίδια.
Τέλος οι ποδοσφαιριστές πρέπει να αντιληφθούν ότι όταν δημιουργείται και υπάρχει ευκαιρία για σουτ, να αναλαμβάνουν την ευθύνη όχι μόνο της επιτυχίας αλλά και της αποτυχίας χωρίς να επηρεάζονται.

2.   ΟΡΙΣΜΟΣ
Τελικός μας σκοπός σ' ένα αγώνα είναι το σουτ, για να στείλει ο παίχτης τη μπάλα στα δίχτυα της αντίπαλης ομάδας.
Το σουτ είναι η τελική έκφραση του παιχνιδιού και η λογική του απόληξη μια και όλες οι '' τεχνικές προσπάθειες'' στη διάρκεια του παιχνιδιού γίνονται γι' αυτό.
Για να έχει επιτυχία το σουτ χρειάζεται: κρίση, έμπνευση, ψυχραιμία, ακρίβεια και ψυχολόγιση του τερματοφύλακα.
Πολλές φορές χάνονται αγώνες δραματικοί και μεγάλης βαθμολογικής σημασίας, γιατί αγνοούνται από το ''σουτέρ'' ένας ή περισσότεροι από τους παραπάνω συντελεστές.
Ορίζουμε λοιπόν σαν σουτ κάθε προσπάθεια αποστολής της μπάλας στο αντίπαλο τέρμα. Το χτύπημα πρέπει να είναι ψύχραιμο και ακριβές. 

3.   ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΣΟΥΤ
·          Με το πόδι
Μετά από ΄΄κοντρόλ΄΄.
Μετά από κατεβασιά.
Μετά από πάσα.
Με την μπάλα να έρχεται από πίσω ή μπροστά.
Πάνω σε σταματημένη μπάλα:φάουλ - πέναλτι.
·          Κεφαλιά
Με τα πόδια στο έδαφος.
Με πήδημα.

4.   ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΟΥΤ
Επιδεξιότητα και καλό σημάδι.
Δύναμη - τεχνική στα δύο πόδια και στο κεφάλι.
Ταχύτητα για να φθάσεις πρώτος στη μπάλα.
Αυτοσυγκέντρωση για τις κεφαλιές.
''Ρεφλέξ και αυθορμητισμό.
Αίσθηση υπευθυνότητας.
Πάθος για σουτ, τόλμη και σωστή κρίση.
Παρουσία και αρετές του τερματοφύλακα.
Θέση αμυντικών.

5.   ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΥΤ
Να εκτελούνται με ακρίβεια και με δύναμη.
Να εκτελούνται χαμηλά γιατί δύσκολα αποκρούονται και να
κατευθύνονται μακριά από τον τερματοφύλακα.
Να εκτελούνται ξαφνικά και με την απαραίτητη ψυχραιμία.
Το πόδι στήριξης, είναι δίπλα στην μπάλα και δεν εγκατα-
λείπει το έδαφος για να διοχετευθεί όλη η δύναμη στη μπάλα.
Το πόδι που εκτελεί το σουτ αιωρείται από πίσω προς την
μπάλα και συνεχίζει προς τα εμπρός ακολουθώντας την πορεία της.
Το σημείο επαφής είναι το στήθος του ποδιού(κουτουπιέ), με
τα δάκτυλα κάθετα προς το έδαφος.
Η μπάλα πρέπει να χτυπηθεί στο κέντρο και λίγο πιο πάνω για
να κατευθυνθεί χαμηλά.
*** Ο καλός ΣΟΥΤΕΡ είναι και καλός τεχνίτης.
Όλοι οι παίχτες σήμερα πρέπει να ξέρουν να σουτάρουν και να επιχειρούν συχνά αλλά όχι άχρηστα σουτ. Το σουτ είναι η τελική έκβαση στο ποδόσφαιρο και πως όλες οι άλλες ενέργειες το προετοιμάζουν.
ΧΤΥΠΗΜΑ ΜΕ ΤΟ  '' ΚΟΥΤΟΥΠΙΕ ''

1.   ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ
Κοντινή - μακρινή, χαμηλή - ψηλή και άμεση μεταβίβαση.
Ακριβές - δυνατό σουτ.

2.   ΤΕΧΝΙΚΗ
Πόδι που στέκει
Ελαφρά λυγισμένο , πατάει σε απόσταση μέχρι 30 εκ. περίπου 
από την μπάλα και με κατεύθυνση προς το μέρος που θέλουμε να στείλουμε την μπάλα.
Πάνω μέρος του σώματος
Λυγισμένο ελαφρά προς τα εμπρός.
Πόδι που χτυπάει
Τεντωμένο προς τα πίσω στον αστράγαλο, κινείται σαν ένα μαστίγιο από πίσω προς τα εμπρός,
Επιφάνεια κτυπήματος
Το στήθος (κουτουπιέ) του ποδιού.
        
3.   ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ
Κατεύθυνση κίνησης και πόδι που στέκει δεν είναι προς το στόχο(προς το μέρος που θέλουμε να πάει η μπάλα).
Το πόδι που στέκει είναι μακριά από την μπάλα.
Το πόδι που χτυπάει την μπάλα λίγο λυγισμένο στο γόνατο.
Το πάνω μέρος του σώματος δεν είναι πάνω από την μπάλα.

4.   ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
Χτύπημα της μπάλας σ' ένα τοίχο, χωρίς σταματήματα, από απόσταση 3-4 μ και κατόπιν από 6-8 μ.

5.   ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΣΥΜΠΑΙΧΤΗ
Μεταβίβαση της μπάλας με σουτ σε συμπαίχτη, σε μέσο ύψος. Μεταβάλλετε την απόσταση των παιχτών.
Κάθε παίχτης αφήνει την μπάλα από το ύψος των γονάτων του και εκτελεί δυνατά σουτ προς συμπαίκτη του που υπερασπίζεται μια εστία και αντίστροφα

6.   ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
Παίχτης της μιας ομάδας ρίχνει την μπάλα, όσο το δυνατόν πιο μακριά και ψηλά, με το χέρι, προς την αντίπαλη ομάδα παίχτης της οποίας την επαναφέρει κατευθείαν με το πόδι.
Όπως παραπάνω, αλλά οι παίχτες και των δύο ομάδων χρησιμοποιούν μόνο τα πόδια τους.
Εξάσκηση σε σουτ, από διαφορετικές θέσεις, προς τερματοφύλακα χωρίς ή με την πίεση αντιπάλου (στην αρχή η πίεση του αντιπάλου είναι προσποιητή μετά όπως σε αγώνα).
(Πηγή: http://sostopodosfairo.blogspot.gr/p/5.html)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...