Ενημέρωση

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΛΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6936231736 (ΠΑΣΧΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ)

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Νο 2

JUVENTUS, MILAN, BOLOGNA.... Καριέρα. Γκολ. Πάθος. Θράσος. Ταλέντο....  ROBERTO BAGGIO. Πάνω από 300 γκολ στην καριέρα του, όλα ξεχωριστά. 
Κυρίες και κύριοι, ο "κοντός" του Ιταλικού ποδοσφαίρου..... Ο "μικρός Βούδας"!! 

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της δεκαετίας του 90 στο ποδόσφαιρο, ήταν αυτή του Ιταλού Roberto Baggio. Ένας παίκτης που έγινε διάσημος στην Ευρώπη με τα γκολ του και τα εντός γηπέδου κατορθώματά του σε πολλές Ιταλικές ομάδες. Ένας από τους λίγους ευρωπαίους παίκτες που χαίρει μεγάλης αναγνώρισης και στις Ηνωμένες Πολιτείες και ίσως ο μόνος που το κατάφερε χωρίς να παίξει εκεί τα τελευταία χρόνια της καριέρας του (όπως έκαναν οι Franz Beckenbauer, Jurgen Klinsmann,David Beckam και Thierry Henry). Ήταν ένας από τους ήρωες του Μουντιάλ του 1994 που διεξήχθη στις Η.Π.Α. παίρνοντας την εθνική του ομάδα από το χεράκι και οδηγώντας την στον τελικό της διοργάνωσης! Ο μοναδικός Ιταλός παίκτης που έχει σκοράρει σε 3 Μουντιάλ και ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ που πέρασαν ποτέ από τα Ιταλικά γήπεδα.





Η πρώιμη περίοδος:
Ο Roberto Baggio γεννήθηκε κοντά στην Vicenza και «βγάζοντας μάτια» σε μικρή ηλικία, υπέγραψε στην ομάδα σε ηλικία 15 ετών! Τότε η Vicenza βρισκόταν στην Τρίτη κατηγορία και το άστρο του μικρού Roberto δεν άργησε να λάμψει. Μέχρι τα 18 του βρισκόταν ήδη στο μάτι μεγάλων ιταλικών συλλόγων, κάνοντας τελικά το βήμα στην πρώτη κατηγορία για χάρη της Fiorentina, με την οποία έκανε και το ντεμπούτο του στην Serie A την 21η Σεπτεμβρίου 1986. Εκεί, αν και τα πρώτα 2 χρόνια παρουσίας του ερχόταν κυρίως από τον πάγκο, κατάφερε τελικά να γίνει ο αγαπημένος της εξέδρας και ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην Ιταλία. Αυτή του η εξέλιξη τον έφερε στο στόχαστρο της εθνικής ομάδας αλλά και πολλών μεγάλων και πλουσιότερων συλλόγων από όλη την Ευρώπη. Η μεταγραφή του ήταν θέμα χρόνου και νικήτρια στο κυνήγι του μικρού μάγου ήταν η Juventus το 1990, με ένα ποσό που άγγιζε τα 10 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που πληρώθηκε για μεταγραφή ποδοσφαιριστή μέχρι τότε. Η μεταγραφή του προκάλεσε αντιδράσεις από τους οπαδούς της Fiorentina, που έφτασαν σε σημείο να κάνουν διαδηλώσεις και συρράξεις με δυνάμεις της αστυνομίας.
Juventus: Η Χρυσή Περίοδος
Στην Juventus, o Baggio έμεινε για 5 χρόνια και γινόταν όλο και καλύτερος, αγγίζοντας τα 80 γκολ σε 141 παιχνίδια, ένα στατιστικό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το πέτυχε στο πιο αμυντικογενές πρωτάθλημα του κόσμου και μάλιστα την εποχή του cattenaccio! Η καλύτερή του χρονιά ήταν το 1993 όπου κατέκτησε το κύπελλο UEFA και χρήστηκε καλύτερος παίκτης της χρονιάς από τη FIFA, κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα και οδήγησε την Ιταλία στο μουντιάλ του 1994. Δυστυχώς όμως από ομαδικής πλευράς, η Juventus τοπικά δεν τα πήγαινε και πολύ καλά, κερδίζοντας μόνο ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο Ιταλίας το 1995…

Μεταγραφές και πτώση
Φεύγοντας από την Juventus έπαιξε για 2 σεζόν στην Milan αλλά η απόδοσή του είχε πέσει αισθητά, οδηγώντας τον να μεταγραφεί στην Bologna το 1997. Παρόλα αυτά κατάφερε να οδηγήσει τη Milan στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και έγινε έτσι ο πρώτος παίκτης που κέρδισε το πρωτάθλημα σε συνεχόμενες σεζόν με διαφορετική ομάδα. Στην Bologna ξαναβρήκε τον εαυτό του και σκόραρε κατά συρροή (22 γκολ σε 30 αγώνες)! Παρά τα 30 του χρόνια η Inter Milan που αναζητούσε έναν ηγέτη τον αγόρασε το 1998. Στις 2 σεζόν στο Μιλάνο όμως δεν μπόρεσε να αποδώσει τα αναμενόμενα, πολλοί λένε ότι σε αυτό έφταιξε και ο τότε προπονητής του Marcelo Lippi γιατί του είχε ζητήσει να αποκαλύψει ποιοι παίκτες δεν τον συμπαθούσαν και ο Baggio αρνήθηκε. Χάνοντας τη θέση του στην Εθνική ομάδα, αποφάσισε να παίξει σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο, υπογράφοντας στην Brescia το 2000. Εκεί, απελευθερωμένος από το άγχος του υψηλού επιπέδου και του ανταγωνισμού μέσα στην ομάδα, άρχισε και πάλι να σκοράρει και έφτασε τα 45 γκολ σε 95 αγώνες πριν πει οριστικό αντίο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα το 2004.
Σημαντικότερη Στιγμή Καριέρας:
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο στης Αμερικής το 1994, ο Roberto Baggio ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής. Ουσιαστικά «πήρε την Ιταλία από το χεράκι» και την οδήγησε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, παίζοντας σε όλα τα παιχνίδια σαν βασικός και σκοράροντας 5 γκολ όλα στην φάση των νοκ-άουτ! Ισοφάρισε την Νιγηρία στην φάση των 16 και σκόραρε το νικητήριο τέρμα στην παράταση. Πέτυχε το γκολ της νίκης με αντίπαλο την Ισπανία 3 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα και σκόραρε 2 φορές με αντίπαλο τη Βουλγαρία στον ημιτελικό στέλνοντας την ομάδα του στον τελικό με αντίπαλο τη Βραζιλία. Εκείνος ο τελικός τον στιγμάτισε όσο τίποτε άλλο στην καριέρα του, αφού ανέλαβε να εκτελέσει το τελευταίο πέναλτι της ομάδας του, στέλνοντας τη μπάλα (και του βραζιλιάνους) στον ουρανό.

Που είναι τώρα:
Τον Αύγουστο του 2010, ο Roberto Baggio ανέλαβε το πόστο του προέδρου του τεχνικού τομέα της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Επίσης δέχτηκε το “World Peace Award” (βραβείο παγκόσμιας ειρήνης) για τη συμμετοχή του σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, λέγοντας πως για τον ίδιο το βραβείο αυτό είναι «Καλύτερο και από τη Χρυσή Μπάλα»

Γεν: 18-02-1967

Θρησκεία: Βουδιστής
Εθνικότητα: Ιταλική
Ψευδώνυμο: Η Θεϊκή Αλογοουρά (Il Divin Codino)
Ομάδες: Vicenza Calcio (1981-85), ACF Fiorentina (1985-90), Juventus (1990-95), AC Milan (1995-97), Bologna FC (1997-98), Internazionale Milano (1998-2000), Brescia Calcio (2000-04).
Ατάκα: Ήταν η χειρότερη στιγμή της καριέρας μου. Ακόμα βλέπω εφιάλτες. Αν μπορούσα να σβήσω μια μόνο στιγμή από την καριέρα μου, θα ήταν αυτή (για το χαμένο πέναλτι στον τελικό του 1994).
Αυτοβιογραφία: Una Porta Nel Cielo, 2001




Ποιος δεν θυμάται τι χαμένο πέναλτι του Baggio στον τελικό με τη Βραζιλία του Μουντιάλ του 1994. Όσοι το είδαμε ζωντανά... καταλάβαμε πως το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο ανατρεπτικά αθλήματα...

Απολαύστε τον, τέτοιοι παίκτες δεν περνάνε συχνά από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...