Ενημέρωση

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΛΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6936231736 (ΠΑΣΧΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ)

Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

Αν αγωνιστείς μπορεί και να χάσεις......


Αν αγωνιστείς μπορεί και να χάσεις. Αν δεν αγωνιστείς είσαι ήδη χαμένος. (Μπρεχτ)

Ένα ακόμα πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ημαθίας φθάνει στο τέλος, μένουν λίγοι ακόμα αγώνες, και οι γνωστές ιστορίες και τα σενάρια για το ποιος θα δώσει  τον αγώνα για να σωθεί ο άλλος, καλά κρατεί.
      Είναι αδιανόητο , ακόμα και στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, να διαπραγματευόμαστε τους αγώνες , προσβάλλοντας τον αθλητισμό, το ευ αγωνίζεσθε,  προσβάλλοντας  το άθλημα αλλά κυρίως προσβάλλοντας τους ίδιους τους αθλητές.
      Είναι κακό για έναν αθλητή, μετά τους κόπους, τις προπονήσεις και τις θυσίες ενός  χρόνου να καλείται από τους παράγοντες να μπει στο γήπεδο και να αγωνισθεί για να χάσει.


      Και από την άλλη πλευρά θα πρέπει ο άλλος αθλητής να αισθάνεται ταπεινωμένος και ανίκανος να αγωνισθεί για τη νίκη, αφού έχουν φροντίσει να του μάθουν, να μην αγωνίζεται για τον σκοπό του, αλλά παθητικά να περιμένει  να το κάνει κάποιος άλλος.
      Δεν είναι παράξενο που μια ολόκληρη κοινωνία κάνει επανάσταση από τον καναπέ,σχολιάζοντας  την όποια κίνηση αντίστασης ή και τσουβαλιάζοντας με ένα εύκολο συμπέρασμα ,όλο το πολιτικό γίγνεσθαι, που ο ίδιος ο σχολιαστής ,είναι απλά θεατής,  ή πιο απλά ,απών.
       Δυστυχώς το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση , κι έτσι το τίμημα για την παραμονή στην κατηγορία, δεν έχει να κάνει με την υπερήφανη ομάδα που αγωνίζεται για να νικήσει και να σωθεί, αλλά έχει να κάνει με τους κακούς διαιτητές, που σε κάθε φάση αδικούν την ομάδα, τους άχρηστους αντιπάλους που δεν δέχονται να χάσουν και ίσως και την προηγούμενη κακή διοίκηση που έφερε την ομάδα σ αυτό το χάλι.
         Εδώ και δύο χρόνια, όλοι εμείς που λεγόμαστε διοίκηση του Ολυμπιακού Νάουσας, κάνουμε μια προσπάθεια να δώσουμε στους αθλητές μας  κάποια πράγματα, κάποιες αξίες  που να τους κάνουν να αγωνίζονται γι αυτό που θεωρούν σωστό και πάντα με πολιτισμένο τρόπο. Συμφωνήσαμε να μην ζητήσουμε κανένα παιχνίδι ακόμα κι αν κινδυνεύουμε με υποβιβασμό. Όσα παιχνίδια κερδίσουμε θα τα κερδίσουμε επειδή το αξίζουμε. Και όσα χάσουμε επειδή το αξίζει ο αντίπαλος.  Το ίδιο και για τα παιχνίδια που θα μας ζητηθεί να χάσουμε. Είναι αδιαπραγμάτευτο.  Δεν συζητάμε τίποτα για κανέναν αγώνα. Είτε έχει αξία βαθμολογική είτε όχι για μας ο αγώνας είναι αγώνας. Στο γήπεδο μπαίνουμε  για να κερδίσουμε γιατί για αυτό προπονούμαστε κι αυτός είναι ο σκοπός μας. Λυπόμαστε αν η νίκη μας είναι αίτια να υποβιβαστεί κάποια ομάδα αλλά γι αυτό δεν φταίμε εμείς. Άλλωστε χαμένος είναι ο αγώνας που δεν έγινε ποτέ.
       Οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, έχουν να κερδίσουν πολλά περισσότερα πράγματα, από μια ομάδα που αγωνίζεται για τη νίκη, από μια ομάδα που απλώς θέλει να νικήσει με οποιονδήποτε τρόπο.
     Κανείς δεν μπορεί να κάνει ομάδα, και να είναι ομάδα, βρίζοντας και απειλώντας τους διαιτητές, πηγαίνοντας απειλητικά πίσω από τους επόπτες και παρακαλώντας τους αντιπάλους να τους δώσουν το παιχνίδι. Πιστεύουμε πως κάθε ομάδα πρέπει να έχει φιλοσοφία, αρχές και κανόνες.  Πρέπει να δίνει στόχο και όραμα πάντα έχοντας σαν οδηγό τη φιλοσοφία της, τηρώντας τις αρχές της και πάντα σύμφωνα με τους κανόνες της.
     Νομίζω ότι όλοι έχουμε ένα κακό παράδειγμα  για το πόσο σάπια είναι όλη η κοινωνία που ζούμε, βασισμένη πάνω στην διαφθορά και στη ιδιοτέλεια. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον, εμείς στον μικρόκοσμο του  ερασιτεχνικού αθλητισμού , ή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου καλύτερα, να κρατήσουμε κάποιες αρχές και ας δώσουμε κάποια  αξία σε πράγματα όπως, ήθος, αγωνιστικότητα, ομαδικότητα, συναδελφικότητα ,φιλία.
     Ας μάθουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε όπως αρμόζει στον πολιτισμό μας και όχι σαν μια αγέλη λύκων να μπαίνουμε μέσα και να τα κατασπαράζουμε όλα . Στο κάτω  κάτω  ο λύκος  , όταν το κάνει, το κάνει για να φάει, εμείς για ποιο λόγο ;
    Τελειώνοντας αυτές τις σκέψεις και έχοντας στο μυαλό απόψεις όπως, ‘μόνο εσείς σκέπτεστε  έτσι’ ή  ‘εσείς νομίζετε ότι θα σώσετε το ποδόσφαιρο’, απαντώ  με ένα γνωστό ρητό…..
Mην  ακολουθείς το μονοπάτι. Πήγαινε εκεί που δεν υπάρχει μονοπάτι και άφησε τα ίχνη σου...

 
Χρήστος Βουδούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...